Жк.Гоце Делчев ул.Георги Измирлиев 8, 29 ДКЦ ет.1 к.121

Препоръки за добра устна хигиена

Важността в поддържането на добра устна хигиена.

Повечето заболявания на устната кухина възникват поради недостатъчна хигиена. Хранителните остатъци, биологичната плака върху зъбите и лигавиците, са подходящо местообитание за патогени. Микробите освобождават лепкави вещества, увеличавайки натрупването на хранителни остатъци и киселини, които разрушават зъбите. От техният начин на живот страда цялата зъбо-челюстна сисема.

Основи на поддържането на добра хигиена

Всеки знае, че зъбите трябва да се почистват два пъти дневно - сутрин и вечер. На практика мнозина подценяват значението на вечерното почистване и го пренебрегват. Това не може да бъде направено! В противен случай микроорганизмите ще получат достатъчно храна през цялата нощ. Когато спим, значително се намалява слюноотделянето и имунитета на устната кухина. Само си представете, че 7-9 часа бактерии с безнаказаност ще отделят пагубни за организма вещества! Много от нашите пациенти, приемащи като правило вечерното миене, значително подобряват състоянието на зъбите и намаляват честотата на кариес. Ето защо: Важно е да почиствате зъбите два пъти дневно - сутрин и вечер (преди лягане). След вечерното миене на зъбите не трябва да ядете или пиете нищо друго освен чиста вода.

Следващият момент е продължителността и пълноценното измиване на зъбите. Съвсем не е достатъчно , да намажете зъбите си с паста и след това да я изплакнете. Ефективното почистване на всичките 32 зъба отнема най-малко 2-3 минути. Опитайте се да проверитена себе си!Освен това е важна методиката на миене. Избягвайте хоризонталните движения,защото изстаняват емайла и не почистат добре междузъбните пространства. Главата на четката за зъби трябва да се движат вертикално с ритмични,изтласткващи движения от венеца към ръбът на зъба.Не забравяйте леко да почистите повърхността на езика и лигавицата на бузите. Докосвайте повърхността на венците с четка, за да учеличите притока на кръв и хранителни вещества. Обърнете повече внимание вътрешната страна на долните разци, външната част на кътните зъби и на най-отдалечения зъб –„ мъдрецът“ .

Що се отнася до пастите за зъби, не спираме на един конретен производител. По-важно е да се прави разлика между пастите чрез начина им на действие. Има следните групи:

  • противокариозни (съдържат минерали, от които се състоят зъбите)
  • противовъзпалителни (на растителна основа, облекчавщи възпалението на меките тъкани)
  • срещу повишена чувствителност (съдържат Na + йони)

Избелвщи (съдържат динни частици,които почистват и полират )

Препоръчваме Ви да използвате няколко различни пасти поотделно и едновременно. Например, сутрин сте измили зъбите си с избелваща паста, вечер - срещу кариес, на следващия ден - противовъзпалителна и т.н. Избягвайте химически агресивни пасти за зъби, които могат да изстънят емайла и да доведат до повишена чувствителност на зъбите. След такива пасти обикновено се пари в устата, когато се изплаква със студена вода.

За повечето хора най-подходящи за четките със средна твърдост на косъма, класическа форма. Меките-почистват зъбите неефективно а твърдите - силно изстаняват емайла. Това е наше,лично мнение: не препоръчваме да използвате електрически четки за зъби твърде често, достатъчно е 2-3 пъти седмично. Разбира се, те по-добре почистват и полират повърхността на зъбите, но в същото време изстаняват зъбните тъкани.

В аптечната мрежа можете да намерите много помощни средства за устната кухина, като зъбни конци, четки, води за уста. Зъболекарите приветстват всички средства, които подобряват чистотата на зъбите. При неправилно разположение на зъбите, ежедневната употреба на конец за зъби е задължително. Пациентите, които носят мостове и други изкуствени конструкции, могат успешно да се грижат за тях с помощта на специални малки четки.

Бъдете здрави!

5.jpg

dentalna-pomosht.com Copyright© 2019